PROJECT RRARE

De rijke geschiedenis van de Formule 1 kent vele mooie verhalen. En Dusseldorp BMW is bezig om daar een nieuw hoofdstuk aan toe te voegen. De iconische Arrows-BMW A8 Formule 1 bolide uit 1985, waarmee coureurs Gerhard Berger, Thierry Boutsen, Christian Danner en Marc Surer reden, ondergaat op dit moment een complete restauratie in Nederland. “Wij willen met dit project een uniek verhaal uit de Formule 1 driedimensionaal laten voortbestaan,” aldus Arie Ruitenbeek van Dusseldorp BMW. De intentie van de initiatiefnemers is dat de bolide dit jaar in actie zal komen tijdens een historisch raceweekend op een circuit in Europa. De Arrows-BMW A8 wordt door Ernest Knoors van restauratiebedrijf Classic & Race Car Service omschreven als een ‘raket op wielen’: “Als je de Formule 1 auto’s uit die tijd vergelijkt met de huidige, begrijp je pas wat de generatie coureurs uit die tijd voor helden waren! Want met 1.200 pk, raketbrandstof en een wagengewicht van net 600 kg waren deze auto’s ongehoord snel. In de vierde versnelling had je bij het accelereren nog steeds wielspin.” De huidige Formule 1 auto van Max Verstappen heeft bijvoorbeeld ‘slechts’ 1.000 pk bij een gewicht van 795 kg


Hou deze pagina goed in de gaten, want hier zullen wij nieuws, video’s en andere relevante content publiceren omtrent dit unieke project.

Neem contact met ons op
San Marino Grand Prix Imola-Thierry Boutsen duwt zijn Arrows-BMW A8

DE GESCHIEDENIS VAN DE ARROWS-BMW A8

Tijdens de Grand Prix van San Marino in 1985 op het circuit van Imola werd Formule 1 geschiedenis geschreven. Het benzineverbruik ligt op dit hogesnelheidscircuit hoog en menig coureur kwam tegen het einde van de race in de problemen. Voor het Arrows team van de legendarische eigenaar Jackie Oliver was de Belg Thierry Boutsen goed op weg, maar ook hij viel stil zonder brandstof, juist voor de finishlijn. Boutsen bedacht zich geen moment, sprong uit zijn bolide en duwde die alsnog over de streep en werd daardoor derde. Maar hij kreeg uiteindelijk zelfs de beker voor de tweede prijs, nadat aanvankelijke race winnaar Alain Prost werd gediskwalificeerd toen bleek dat zijn McLaren twee kilo te licht was.


De Arrows-BMW A8 is een ‘raket op wielen’: Als je de Formule 1 auto’s uit die tijd vergelijkt met de huidige, begrijp je pas wat de generatie coureurs uit die tijd voor helden waren, of misschien wel onverantwoordelijk...! Want met 1.200 pk, raketbrandstof en een wagengewicht van net 600 kg waren deze auto’s gevaarlijk snel. In de vierde versnelling had je bij het accelereren nog steeds wielspin. De huidige Formule 1 auto van Max Verstappen heeft bijvoorbeeld ‘slechts’ 1.000 pk bij een gewicht van 795 kg.

Hij deed zijn veiligheidsgordels af. Al duwend kreeg hij zijn bolide alsnog over de finishlijn. Dat is nog altijd een historisch moment.

RoelRoel Schoondermark

DUSSELDORP BMW F1 PROJECT

Het verhaal achter deze formule 1 auto is de tweede plaats die Boutsen in Imola behaalde, nadat hij de auto duwend over de finishlijn had gebracht!. Voor het Arrows team van de legendarische eigenaar Jackie Oliver was Thierry goed op weg, totdat hij stil viel zonder brandstof, juist voor de finishlijn. Boutsen bedacht zich geen moment, sprong uit zijn bolide en duwde die alsnog over de streep en werd daardoor derde. Maar hij kreeg uiteindelijk zelfs de beker voor de tweede prijs, nadat aanvankelijke race winnaar Alain Prost werd gediskwalificeerd toen bleek dat zijn McLaren twee kilo te licht was. Hoe deze Arrows-BMW A8 in Nederlands is terecht gekomen is een verhaal op zich. Voormalig Formule 1 engineer (o.a. bij Ferrari en BMW) Ernest Knoors heeft een passie voor de Formule 1 en deelt die met Roel Schoondermark, die in de autosport naam heeft gemaakt op het gebied van sponsoring & marketing. Op zoek naar een F1 bolide met een verhaal stuitten zij in België op een Arrows-BMW A8, het model waarmee Thierry Boutsen het wonderlijke avontuur in Imola beleefde. Als BMW-adepten zagen zij ook Dusseldorp BMW aan hun zijde en gezamenlijk werd deze aangekocht en naar Nederland gehaald.

De BMW Arrows A8 Formule 1 auto

DE SPECS VAN DE ARROWS A8

 • Checkmark

  Vermogen van 1.200 pk

 • Checkmark

  Gewicht van 550 kg

 • Checkmark

  Actief in 1985 en 1986

 • Checkmark

  Drivers: Thierry Boutsen en Gerhard Berger

 • Checkmark

  32 races
©Jerry Lewis-Evans